ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ (PANTHERA LEO)


 

Το λιοντάρι (Panthera leo) είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες γάτες στο γένος Panthera, καθώς και ένα μέλος της οικογένειας Felidae. Με κάποια αρσενικά υπερβαίνει τα 250 kg (550 lb) σε βάρος του, [4], είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που ζουν γάτα μετά την τίγρη. Άγρια λιοντάρια υπάρχουν σήμερα στην Υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία με εξαφάνιση υπόλοιπο πληθυσμό Gir Forest National Park στην Ινδία, που έχει εξαφανιστεί από τη Βόρεια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία κατά τους ιστορικούς χρόνους. Μέχρι τα τέλη της Πλειστόκαινο, πριν περίπου 10.000 χρόνια, το λιοντάρι ήταν το πιο διαδεδομένο μεγάλο θηλαστικό της γης μετά από τους ανθρώπους. Βρέθηκαν σε μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, σε όλη την Ευρασία από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ινδία, καθώς και στην Αμερική από το Γιούκον προς Περού. [5] Το λιοντάρι είναι ένα ευπαθές είδος, έχοντας δει μια ενδεχομένως αμετάκλητη μείωση του πληθυσμού των τριάντα έως πενήντα τοις εκατό κατά τη διάρκεια των τελευταίες δύο δεκαετίες στις χώρες της Αφρικής τη σειρά του. [6] πληθυσμοί Lion είναι ανυπόφορη έξω από τις αποθεματικά και τα εθνικά πάρκα. Αν και η αιτία της πτώσης δεν έχει κατανοήσει πλήρως, η απώλεια των ενδιαιτημάτων και οι συγκρούσεις με τους ανθρώπους είναι σήμερα οι μεγαλύτερες αιτίες ανησυχίας.

Τα λιοντάρια ζουν για δέκα έως δεκατεσσάρων χρόνων σε άγρια ​​κατάσταση, ενώ σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν περισσότερο από είκοσι χρόνια. Στις άγρια ​​περιοχές, οι άντρες σπάνια ζουν περισσότερο από δέκα χρόνια, όπως οι τραυματισμοί από τη συνεχή πάλη με αντίπαλα αρσενικά να μειώσει σημαντικά τη μακροζωία τους. [7] Που κατοικούν συνήθως σαβάνα και των λειμώνων, αν και μπορεί να σε θάμνους, ενώ τα δάση. Τα λιοντάρια είναι ασυνήθιστα κοινωνική σύγκριση με άλλες γάτες. Μια υπερηφάνεια λιοντάρια αποτελείται από σχετικές θηλυκά και τους απογόνους και ένα μικρό αριθμό των ενηλίκων ανδρών. Οι ομάδες των γυναικών λιοντάρια συνήθως κυνηγούν μαζί, καιροφυλακτούν ως επί το πλείστον σε μεγάλα οπληφόρα. Τα λιοντάρια είναι κορυφή και το θεμέλιο λίθο αρπακτικά ζώα, παρόλο που σαρώνουν ως ευκαιρία επιτρέπει. Αν και τα λιοντάρια συνήθως δεν άνθρωπο κυνήγι, ορισμένοι ήταν γνωστοί για να το πράξει.
Έντονο διακριτικό χαρακτήρα, το αρσενικό λιοντάρι εύκολα αναγνωρίζεται από την χαίτη του, και το πρόσωπό του είναι ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα σύμβολα των ζώων στον ανθρώπινο πολιτισμό. Απεικονίσεις να υπήρχε από την Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, με γλυπτά και έργα ζωγραφικής από τη Lascaux και Chauvet σπηλιές, μέσα από σχεδόν όλα τα αρχαία και μεσαιωνικά πολιτισμούς όπου κάποτε συνέβη. Έχει εκτεταμένα απεικονίζεται στα γλυπτά, σε πίνακες ζωγραφικής, σχετικά με τις εθνικές σημαίες, καθώς και στις σύγχρονες ταινίες και λογοτεχνία. Τα λιοντάρια έχουν διατηρηθεί σε πάρα πολλά από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ήταν βασικό αναζητούμενα είδη για έκθεση σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα. Οι ζωολογικοί κήποι συνεργάζονται σε όλο τον κόσμο στα προγράμματα αναπαραγωγής για τα απειλούμενα ασιατικού υποείδους

0 Response to "ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ (PANTHERA LEO)"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme