Σαύρες είναι μια ευρέως διαδεδομένη ομάδα λεπιδωτός ερπετών, με σχεδόν 3.800 είδη [1], που κυμαίνονται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική, καθώς και περισσότερες θαλάσσιες αλυσίδες νησί. Η ομάδα, παραδοσιακά αναγνωριστεί ως η υπόταξη Lacertilia, ορίζεται ως όλα τα σωζόμενα μέλη του Lepidosauria (ερπετά με αλληλεπικαλυπτόμενες κλίμακες), το οποίο δεν είναι ούτε sphenodonts (δηλαδή, tuatara) ούτε τα φίδια - που αποτελούν μια εξελικτική βαθμίδα [2] Αν και τα φίδια. αναγνωρίζονται ως εμπίπτουν φυλογενετικά στο anguimorph σαύρες από τις οποίες εξελίχθηκε η Sphenodonts είναι η αδελφή της ομάδας στην Squamates, το μεγαλύτερο μονοφυλετική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις σαύρες και τα φίδια.

Οι σαύρες έχουν συνήθως τα άκρα και εξωτερικά αυτιά, ενώ τα φίδια έλλειψη και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επειδή είναι αρνητικά, όπως ορίζονται με εξαίρεση τα φίδια, σαύρες δεν έχουν μοναδικό διακριτικό γνώρισμα ως ομάδα. Σαύρες και τα φίδια μοιράζονται ένα κινητό τετραγωνίζω των οστών, τις διακρίνουν από τις sphenodonts, τα οποία έχουν μια πιο πρωτόγονη και στερεά diapsid κρανίο. Πολλές σαύρες μπορούν να αποκολληθούν τις ουρές τους για να ξεφύγουν από τα αρπακτικά ζώα, μια πράξη που ονομάζεται αυτοτομία, αλλά αυτή η ικανότητα δεν γίνεται αποδεκτή από όλες τις σαύρες. Όραμα, συμπεριλαμβανομένων έγχρωμη όραση, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στα περισσότερα σαύρες, και οι περισσότεροι επικοινωνούν με τη γλώσσα του σώματος ή τα φωτεινά χρώματα σε φορείς καθώς και με τις φερομόνες τους.

Το μήκος των ενηλίκων ειδών εντός του εύρους των τιμών υπόταξη από μερικά εκατοστά για κάποιο χαμαιλέοντες και geckos σε σχεδόν τρία μέτρα (9 πόδια, 6 ίντσες) στην περίπτωση του μεγαλύτερου διαβίωσης varanid σαύρα, το Komodo Dragon. Μερικές εξαφανιστεί varanids έφτασε μεγάλο μέγεθος. Η εξαφάνιση υδρόβια mosasaurs έφτασε 17 μέτρα, και η οθόνη Megalania Prisca γίγαντας εκτιμάται ότι έχει φθάσει ίσως επτά μέτρα.

0 Response to " "

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme